Saksı Dekorasyonu Nasıl Yapılır: Saksılar evlerimizi, balkonlarımızı, ofislerimizi ve gün içerisinde vakit geçirdiğimiz birçok alana renk katan dekorasyon ürünleridir. Kullanıldığı ortama göre şekillerinde, boyutlarında ve yapılırken kullanılan malzemelerde değişiklikler olabilir. Bu ara sosyal medyada sıklıkla gördüğümüz ‘Kendin yap’ isimli video içeriklerinde de renkli ve farklı tasarımlarda saksılara sık sık yer verilmektedir.
Konserve kutuları, sapları kırılan kupalar gibi günlük hayatta çoğunlukla kullandığımız malzemeler yeniden dekore edilerek birbirinden güzel saksılara dönüştürülebiliyor. Fakat bunları yaparken dikkat etmemiz bazı ufak tefek detaylar da var eğer bu detaylara dikkat edersek dekorasyonunu yaptığımız saksıları uzun ve sağlıklı bir süre kullanabiliriz.
Bu alanda kullanılabilecek materyaller kişinin hayal gücüne göre çeşitlilik gösterebilir. Sıklıkla kullanılan ve en popüler olanları şu şekilde sıralayabiliriz; renkli ipler, deniz kabukları, halatlar, çakıl taşları, artık kumaş parçaları, pipetler ve ayrıca kişisel zevkimize uygun olarak kullanacağımız tüm atık maddeleri de saksı dekorasyonunda estetik bir şekilde kullanabiliriz. Saksıların boyanmasında kullanılan akrilik boyalar da işin bu kısmında önemli rol oynuyor.
Kullanılacak materyaller önceden belirlendikten sonra kafamızda bir tasarım belirlemeliyiz. Bu tasarıma uygun olarak büyük, küçük, asimetrik ya da birden fazla saksı seçmeliyiz. Seçtiğimiz saksının ana maddesi sağlamlık ve uzun ömürlü kullanım açısından çok önemlidir. Örneğin hammaddesi toprak saksılar bitkiye nefes aldırır, toprağın nem seviyesini düşürmez o yüzden çok tercih edilenler arasında yer alırlar. Başka bir örnek verecek olursak beton saksılar günümüzde daha çok kaktüs ve sukulent cinsi bitkilerin dekoratif amaçla pazarlaması için kullanılıyor çünkü hem estetik hem de küçük kalıplarla bile güzel sonuç alınabiliyor. Beton saksıları dekore ederken akrilik boyalardan yardım alabiliriz çünkü renk açısından çeşitliliği çok fazla ve boyanın daha sonradan dökülme ya da çatlama yapma gibi ihtimalleri çok düşüktür.
Aslında saksımızın uzun ömürlü kullanılması için gereken en önemli maddelerden biri kaliteli malzeme ve doğru tasarımdır. Doğru tasarım yaparken kırılacak, çok çabuk bozulabilecek materyallerin üst üste gelmemesine ya da ağır bir materyalin hafif ve güçsüz materyalin üstünde kullanılmamasına ve bunun gibi basit hatalara dikkat etmeliyiz. Saksılarımızı dekore ederken ki montaj, yapıştırma aşaması da oldukça önemlidir. Örneğin plastik bir saksıya güçsüz bir yapıştırıcı kullanırsanız o saksı sulandıkça veya güneşte kaldıkça yapıştırıcının gücü azalır ve üzerine yapıştırdığınız her şey birer birer dökülür. O kadar emek verdikten sonra bu eminim hiç kimsenin hoşuna gitmez. Beton bir saksıyı süslemek yeniden dekore etmek için birçok farklı materyal kullanabilirsiniz. Biz tülü ele alalım.
Saksımıza kullanacağımız tülü nasıl yapıştırmalıyız? Bunun için en sağlam ve güvenilir yapıştırıcı sıcak silikondur. Sıcak silikon düğme, boncuk hatta ufak tefek tamirat işleri için bile herkese lazım olan hem de tutuş gücü yüksek olan bir yapıştırıcı türüdür. Beton saksıların yüzeyleri oldukça pürüzsüz ve sıradan yapıştırıcıların yetersiz kalacağı şekildedir. Bu sebeple kullanılacak materyali saksının üzerine sıcak silikon ile sabitledikten sonra hem hızlı kuruduğu için hem de sağlamlık açısından diğer yapıştırıcılara nazaran daha uzun ömürlü kullanım şansınız artacaktır.
Saksı Dekorasyonu Nasıl Yapılır ?
Yorum Yaz