Evin bazı bölümlerinde fayans veya seramik dekorasyona çok hoş bir hava katabiliyor. Ancak her şey de olduğu gibi fayanslar da sararıp, eskiyebiliyor veya zamanla sıkılıyorsunuz. Özellikle fayans arası derzlerin kirlenmesi ve azalması hepimizin yaşadığı bir sorun. Her ne kadar bu derzleri temizleyip, yenileseniz de sadece bu sorunu biraz ötelemiş oluyorsunuz. Bir süre sonra yine aynısı oluyor. Hal böyle olunca değiştirmek ya da yenilemek istiyorsunuz. Ancak bu yenileme işi de kimine göre maliyetli, kimine göre kırma dökme işi zahmetli ve yorucu oluyor. Hele ki evin en önemli kısımları olan mutfak ve banyo söz konusu olunca işin hem maddi, hem de manevi boyutu ortaya çıkıyor. Ama artık fayans boyama sayesinde eskisi gibi yenileme işlemleri öyle çok masraflı ve zor değil…
Boya teknolojisinin gelişmesiyle kırma dökme yapmadan da yenileme mümkün olmaya başladı. Önceleri fayanslar için uygun bir boya olmuyordu. Olanlar da yalnızca atölyelerde profesyonellerin yapabileceği boya türlerindendi. Ama şimdi fayans için uzun ömürlü boyalar sayesinde bu işi çok kolaylıkla yapabilir, hatta desen bile verebilirsiniz. Lafı çok uzatmadan fayans boyama nasıl yapılır, anlatalım. 🙂
Öncelikle nasıl bir şey yapmak istediğinize karar vermek gerek. Sadece tek bir renk boyama da düşünebilirsiniz. Bu tek rengin üstüne desenli ayrı bir boyama da yapabilirsiniz. Ya da farklı renklerden oluşan değişik bir tasarım da oluşturabilirsiniz.
Boya seçiminde en önemli şey suya ve neme dayanıklı, uzun ömürlü olması. Bu yüzden fayans boyama için iki tür boya öneriliyor. Epoksi Boya, Multi surface Boya(hobi boyası). Epoksi boya dediğimiz boya bir nevi kimyasal bir karışımdır. Toz ve kir tutmaz. Parlak bir görünüme sahiptirler. Multi surface boyalar ise geri dönüşüm boyalarıdır ve hemen hemen her alanda kullanılırlar. Bir çok renkleri de mevcuttur. Eğer ilk kez boya yapacaksanız ve desen çalışması düşünüyorsanız multi surface boya kullanmanız tavsiye edililiyor. Multi surface boyaların sprey olanları da mevcut. Desenleme yaparken sprey kullanmanız daha kolayınıza gelecektir. Bu iki boyayı da yapı marketlerde ve internet ortamından temin edebilirsiniz.
Başlamadan önce uygulama yapacağınız yerin iyice temizlenmesi gerekiyor. Ilık suyla temizleme işlemini yapabilirsiniz. Varsa pürüzlü kısımlar giderilmeli, ince çatlak gibi yerler doldurulmalı ve tamamen kurumaya bırakılmalıdır.
Tamamen kuru olan yüzeye öncelikle astarı sürün. Bu uygulama boyanızı daha uzun ömürlü kılacaktır. Astarı sürdükten sonra 24 saat kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra boya bulaşmasını istemediğiniz yerlere maskeleme bantını yapıştırın, yerlere de koruyucu örtünüzü örtün. Rulo tavanıza bir miktar boyayı dökün ve rulo fırçanızı iyice üstünde yedirin. Daha sonra uygulama yapacak olduğunuz yüzeye aşağı yukarı hareketlerle boyanızı iyice yedirin. Rulo fırçanın ulaşmadığı yerlerde ipek kıllı fırçayı kullanıyorsunuz. Ve tekrardan 24 saat kurumaya bekletin. Tek seferde kapanma işlemi olmayabilir bu yüzden aynı işlemi ikinci kez tekrarlayın. Eğer koyu bir rengi açık renge dönüştürüyorsanız alttaki renk tam kapanana kadar üçüncü ve dördüncü katları da sürmeniz gerekebilecektir. Bitirdiğiniz her katta iyice kuruması için mutlaka 24 saat beklemeniz gerekmektedir.
Boya işi bitti. Ama siz farklı bir şeyler daha katmak istiyorsunuz. Stencil adı verilen farklı ebatlarda desenli yapışkan çıkartmalar oluyor. Onları arzu ettiğiniz yere yapıştırıyorsunuz, kullandığınız ana rengin dışında bir renk ile fırça ya da sprey boya kullanarak üstünü boyuyorsunuz. Daha sonra çıkartmayı duvardan sökebilirsiniz. Bu çıkartmaların çoğuna internet üzerinden ya da yapı marketlerden ulaşabilirsiniz.
Aslında bu vernikleme işinin çok da zorunlu olmadığı söylense de son rütuş olarak boyanızı daha da kalıcılaştırması için yapmanız önerilir. Son bir kat vernik sürdükten sonra artık yeni imajına kavuşmuş fayanslarınızı güle güle kullanabilirsiniz. 🙂
Bu yazımızı beğendiyseniz Duvar Temizliği Nasıl Olur ? yazımızda ilginizi çekebilir.
Fayans Boyama Nasıl Yapılır ?
Yorum Yaz