Senenin belli zamanlarında diğer günlere nazaran evin daha derin yerlerine temizlik yapıyoruz. Salon, mutfak, yatak odaları, dolaplar, kapılar derken… Bir de bu işin duvar kısmı var ve bu birçoğumuzun aklına bile gelmiyordur belki de. Özellikle mutfaklarda pişirdiğimiz yemeklerin buharları, yağ lekeleri duvarlarda yapışıp kalıyor. Toz, kir ve parmak izi de cabası zaten. Bütün bunlar duvarları erken solduruyor ve boyasını eskitiyor. Bu yüzden duvar temizliği nasıl olur buna değinmek istedik.
Eğer yapmış olduğunuz duvar boyanızı uzun süre canlı tutmak ve aynı zamanda evin içerisinde daha hijyenik bir ortam sağlamak istiyorsanız yılda en az bir kez mutlaka duvar temizliği yapmalısınız. Burada dikkat edilmesi gereken şey boya tipine göre doğru temizlik yapmak.
İsmine bakınca kolay gibi görünen saten boyalar aslında diğerlerine göre daha zordur ve titizlik ister. Bunun için bu boyanın temizliğinde hassas zeminlerin temizliğinde kullanılan pamuk özlü temizleyiciler kullanmak gerekiyor. Pamuk temizleyiciler suyu daha kolay emip, kiri kolayca temizler.
Yağlı boya ve su bazlı boyalı duvarların kire karşı dayanıklı olduğu söyleniyor. Üstelik bunların temizliği diğerlerine göre daha basit. Öncelikle bu boyalarla boyanmış duvarlarınızı bol su ile ıslatın ve pencerenizi açarak duvarlarınızı havalandırın. Daha sonra kovanızın içine döktüğünüz hafif bir deterjanlı su ile beraber, bir mop ya da bir sopalı bez yardımıyla duvarlarınızı silin. Silme işlemi bittiğinde kuru bir sünger ile duvarınızdaki fazla ıslaklığı alırsanız nemli bırakmamış olursunuz.
Kimilerinin vazgeçilmesi olan ve bulunduğu yere ayrı bir dekorasyon havası katan duvar kağıtlarının da temizliği kolay görünüyor ama silerken yırtılmamaları için çok dikkatli davranmak gerekiyor. Eğer silinebilir bir duvar kağıdına sahipseniz yüzey temizleyicisini su ile karıştırarak duvara püskürtüp silebilirsiniz. Uzun kıllı fırça, yumuşak bir naylon ya da lif ile silmek işlemini nazikçe gerçekleştirebilirsiniz. Temizliğe başlamadan önce duvarın sadece bir kısmında bu işlemi denerseniz, her hangi bir solma işlemi ve benzeri gibi bir durum görülürse erken müdahale etmiş olursunuz.
Görünümleri itibariyle oldukça iddialı ve dekorasyona farklı bir hava katan ahşap duvarların da temizliği çok özenli bir bakım gerektiriyor. Malzeme tahta olduğu için daha fazla toz tutuyor ve daha hassas bir temizlik istiyor. Nemli bir bez ile tozunu aldıktan sonra daha derin bir temizlik için terebentin esansı ya da ahşaplara özgü olan temizleyicileri kullanabilirsiniz. Dayanıklılığı artırmak için ayda bir kez cilalama da yapabilirsiniz. Ahşap duvarlarda toz tutma olayı daha yüksek olduğundan düzenli olarak bakım yapmanızda fayda var.
İlginizi Çekebilir;
Duvar Temizliği Nasıl Olur ?
Yorum Yaz