Antika Kilim Nasıl Anlaşılır ?
Kilim, milattan önceye kadar dayanan dokuma türlerinden bir tanesidir. İlk ne zaman ve nerede başladığı tam olarak bilinmese de; Orta Asya’da oldukça gelişip, göçebe Türklerin bir gelenek haline getirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda Türkler benimsedikleri dokumanın bilgilerini yanında taşıyıp Anadolu’ya getirip geliştirmişlerdir. Bu sayede de Sivas, Kayseri, Gaziantep, Manisa, Van, Malatya gibi illerde değerli dokumalar yapılmış, adları duyulmuştur.
Kilim çoğu zaman halı ile bir tutulsa da, aralarında belli edilecek bir fark vardır. Özellikle malzemesi yün, pamuk veya kıl ipliğine dayanan kilim; dikey ya da yer tezgahlarında dokunur. Kilimin türleri sumak kilim, dokuma kilim, pamuklu kilim türleriyle devam etmekte olup; aynı zamanda Türklerin bulup geliştirdiği kirkitli dokuma ile dünyaya yayılmıştır.
Kelime olarak bakıldığında antika; eskilerden kalma ve maddi değeri olan eşya anlamına gelmektedir. Antika kilim de günümüzde değerliliğinden, renklerin ve motiflerin uyumluluğunun yanında; dekorasyon bakımından da ortama estetiklik kattığından oldukça popülerdir. Gündemden düşmeyen her biri değerli antika kilimlerin maddi değeri de herkesçe merak edilen bir konudur.
Antika kilimler, kullanılan malzemeye, yaşına, boyasına ve ölçüsüne göre en düşük fiyat 4.000 Türk lirası civarı olup; en yüksek fiyat 80.000 Türk lirası civarına da değerdir. Ancak antika kilimler nadide dokumalar olduğundan fiyatların değişme durumu olası bir durumdur.
Belli bir fiyat değerinde alınan antika kilimleri kullandıktan bir süre sonra kaldırmak isteyebilirsiniz. Ancak değeri yüksek bu kilimlerin katlanarak değil de, rulo yaparak kaldırmak önemlidir. Ayrıca kullanmayacağınız kilimlerde güve olması da yüksek bir ihtimaldir. Bunun önüne geçmek için naftalin konulması şarttır. Koyacağınız naftalinleri bir süre sonra yenilemeniz gerekir. Bunun için yaklaşık iki ayda bir kilimleri havalandırıp, naftalinleri de değiştirmelisiniz.
Çoğu kişinin merak ettiği sorulardan bir tanesi de budur. Bir kilimin antika olabilmesi için 100 yıldan fazla bir yaşa sahip olması gerekir. Aynı zamanda insanların sahip olmak istediği antika kilimin en merak edilen soruları bunlar olmasının yanında; en önemlisi antika kilim nasıl anlaşılır sorusudur. Bu sebeple, bu ve benzeri soruların cevabına aşağıda nacizane yer vermek istedik.
Bir kilimin antika olabilmesi için fazla bir yaşa sahip olması gerekir. Kesin sonuca ulaşmak için de kilimde tarihin yazıp yazmıyor olmasına bakın. Çünkü eski kilimlerin çoğunda tarih bilgileri mevcuttur.
Her yörenin kendine ait dokuma tekniği vardır. Bu sebeple tekniklerin birbirinden ayrılmasıyla hangi kilimin, hangi yöreye ait olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Bir kilim kesinlikle antikaysa o kilimde kök boya kullanılmıştır. Kök boya, kilimleri boyamak adına dağlarda bulunan bitki köklerinden oluşan boyalardır. Bu boyalarla dokunan kilimler, 20. yüzyılda yaygınlaşıp kimyasal boyalarla boyanan kilim ve halıların aksine yıllar geçse bile daha canlı ve güzel bir görünüm alırlar.
Antika kilimlerde kullanılan renkler yörenin bitki örtüsüyle eşleşir. Bu da bir yörede kullanılan renk ve renklerin daha sonra kullanılmaması, kilimin kaç yaşında olduğuna varılabilecek önemli bir bilgidir.
Antika kilimler el işçiliğine dayandığından dolayı çoğunlukla minimal ölçülere sahiptir. Bu sebeple bu bilgiyle antika olup olmadığı testinden rahatça geçebilir.
Bir kilim antikaysa o kilimin eşinin ve benzerinin olmadığı mutlaka bilinmesi gereken bir bilgidir. Tekrar üretilmesi mümkün olmadığından nadirliği ve değerliliğini oldukça iyi anlayabilirsiniz.
Antika Kilim Nasıl Anlaşılır ?
Yorum Yaz