Kettle su ısıtıcıları birçoğumuzun mutfaktaki en büyük yardımcısı. Özellikle yemek yaparken, çay koyarken hızlıca sıcak su ihtiyacımızı karşılayan harika bir ürün. Aynı zamanda her zaman elimizin altında… Böyle sıkça kullanılan bir ürün haliyle sık bir temizlik ritüeli istiyor. Ancak bu ürünlerin de en büyük temizlik problemi ne yazık ki kireçlenme ! Dolayısıyla kettle temizliği için ipuçları neler ? Nasıl Temizlemeli ? İşte bunun için birkaç doğal yöntem…
Su içinde bulunan mineraller zamanla kettle içindeki rezidans üzerine çöker ve lekeler meydana getirir. Bu durum kireç tabakası oluşturacağı gibi aynı zamanda kaynamış suyun tadında da bozulmalara sebep olur. Ancak düzenli temizlik yaparak bu durumdan kurtulmak elbette mümkün. Temizlik sıklığı, kettle su ısıtıcısını ne sıklıkla kullandığınıza göre değişecektir. Eğer her gün kullanıyorsanız duruma göre ayda bir kere temizlemek de yeterli olacaktır. Yalnız temizleme esnasında elektrik sistemine su değdirmemeye dikkat etmek gerekiyor.
Kettle su ısıtıcısı temizliğinde en etkili doğal yöntem beyaz sirke diyebiliriz. Ancak tek dezavantajı ne yazık ki kokusu. Bu yöntem için kettle su ısıtıcısını maksimum seviyesinin üçte biri kadar su doldurup çalıştırıyorsunuz. Daha sonra kaynamış su üzerine maksimum seviyeye kadar beyaz sirke döküyorsunuz. En son temiz su koyarak kaynatıp, doldur – boşalt yapıyorsunuz. Bu işlemi tekrar ederek kokusunu da azaltmak mümkün oluyor.
Limon tuzu kullanmak kettle su ısıtıcısı temizliğinde hem etkili hem de çok kolay. İlk olarak su ısıtıcısına kireçlerin seviyesi kadar su dolduruyorsunuz. Daha sonra birkaç kaşık limon tuzu ekleyerek çalıştırıyorsunuz. Kaynayıpta limon tuzu eriyince boşaltıyorsunuz. Son olarak temiz su ile bir kaç kez çalkalayıp durulayarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Her derde deva olan limonun suyunu kettle temizliğinde de kullanıyoruz. Ancak limon suyu daha çok hafif kireçlenmelerde etkili oluyor. Bunun için bir limonun suyunu sıkıp, su ısıtıcının içine dökün. Yaklaşık olarak 15 dakika kadar bekledikten sonra su doldurup çalıştırın. Daha sonra durulayın. Eğer kireç ve benzeri kirler çözülmediyse bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Aslına bakarsanız zararlı olduğundan ötürü kimyasal çözümlerin üstüne çok düşmek istemiyoruz. Marketten alacak olduğunuz kireç çözücü ile de temizlik yapabilirsiniz. Ancak kullanım talimatlarına uymanızda sizin için fayda var.
Kettle Temizliği için İpuçları
Yorum Yaz